COMPETENȚELE VIITORULUI: Atelierul STEAM Fields and Environmental Challenges
În perioada 25-26 mai 2023, a avut loc al doilea atelier de lucru în cadrul proiectului ERASMUS-EDU-2022-CBHE-STRAND-2, No. 101081787 – Skills4future: Dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor STEAM ale studenților și profesorilor pentru inovarea curriculumului și dezvoltarea durabilă a instituțiilor de învățământ superior și a afacerilor locale, cu genericul STEAM Fields and Environmental Challenges.
Activitatea a fost organizată în Centrul NORTEK, adunând participanți precum profesori, studenți și antreprenori care au avut ocazia de a se familiariza cu provocările dezvoltării durabile, protecției solului, mediului ambiental și economiei circulare într-un mediu colaborativ și inovator.
Scopul atelierului a constat în identificarea competențelor STEAM care pot contribui la rezolvarea problemelor legate de mediu și la dezvoltarea sustenabilă.
La atelier, în calitatea de speakeri au participat personalități de marcă din diverse domenii, printre care se numără oameni de afaceri de succes, profesori de la universitățile partenere: Boris BOINCEAN, dr. hab., profesor, director IP ICCC Selecţia; Radu STANCIU, dr., prof. Universitatea Politehnica București; Andrzej MARCINKOWSKI, dr., prof. Universitatea din Lodz, Gabriela MOLĂNESCU prof. univ., dr. Academia de Studii Economice, București, Lilia COVAS dr. hab., conf.univ. Academia de Studii Economice din Moldova; Aurelia LITVIN dr. hab., prof. Universitatea Tehnica din Moldova, Marian JALENCU dr. conf. univ. Universitatea de Stat din Moldova, Liliana CECLU dr. conf. univ. și Ludmila SANDULSCHI, dr. conf.univ. Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul; Cristina MÂNDRESCU, Manager CSR Orange Moldova, LILIANA GHEORGHIȚĂ, dr., Director AO „CONSENS”, Nicolae MOSCALU, AO „Mostenitorii”, Artur NEBUNU, Director al Centrului de Afaceri din Cahul, Angela GRAUR, expert, Asociația Femeilor de Afaceri a Moldovei; Angela TIZU, expert, Camera de Comerț și Industrie Bălți, cadrele didactice și studenții Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
La deschiderea evenimentului au luat cuvântul Valentina PRITCAN, Prorector pentru cercetare și relații internaționale, Ina CIOBANU, Decan al Facultății de Științe Reale, Economice și de Mediu și Nelli AMARFII-RAILEAN, coordonator instituțional al proiectului.
Atelierul ne-a oferit oportunitatea de a colabora într-un mediu interdisciplinar și de a împărtăși cunoștințe și idei cu colegii și experții din domeniu. Rezultatele atelierului de lucru au demonstrat că competențele STEAM sunt esențiale pentru a aborda provocările de mediu cu încredere și inovație, iar prin integrarea cunoștințelor și abilităților în știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică, putem dezvolta soluții sustenabile și promova dezvoltarea durabilă a mediului înconjurător.
Pentru a fi la curent cu toate activitățile noastre consultați pagina proiectului: https://skills4future.utm.md/